Zatvoreno

Aktuelno

IT Firma - ugovor o radu

IT FIRMA – Ugovor o radu sa zaposlenima

Na prvi pogled se stiče utisak da je ugovor o radu u IT Firmi kao i svaki drugi ugovor o radu. Ima svoje obavezne elemente definisane Zakonom o radu, definiše prava i obaveze poslodavca i zaposlenog i to je to. Međutim…

Borba koju IT Firme vode oko kvalitetnih kadrova je manje više ravna „Igri prestola“. Borba sa konkurencijom ne prestaje, a krađa kadrova je nešto što je postalo svakodnevna pojava. Iz ugla ekonomije i zaposlenih, ovo je dobra stvar. U pitanju je zdrava konkurencija, stvar ponude i potražnje. Međutim, ako IT Firma želi da opstane, mora da ima veoma kreativan, aktivan, ali i nadasve prodoran HR tim.

Kakav ugovor ponuditi zaposlenom?

Naravno, ovo pitanje ne ostaje u domenu – ugovor o radu na određeno ili na neodređeno vreme. Ali da ne preskočimo ni taj segment. Ugovori o radu na određeno vreme se nude početnicima, tzv. juniorima, koji treba da se pokažu, koje poslodavac mora da upozna, da shvati gde i da li uopšte spadaju u njegovu radnu sredinu. Ovo je takođe trka sa vremenom. Taj zaposleni svo vreme stiče znanje i iskustvo, pa postaje privlačan konkurenciji poslodavca. Tajming je sve, ne sme se oklevati sa pravom ponudom, ukoliko se ispostavi da je ovaj zaposleni nebrušeni dragi kamen, koji će tek da zasija svojim punim sjajem.

Dolazimo do kompleksnijeg dela ovog problema.

Ako IT Firma među svojim kadrovima ima kvalitetne zaposlene tzv. „seniore“, trudiće se da ih zadrži po svaku cenu, dobro, skoro po svaku cenu.. Međutim, seniori su svesni ove činjenice, pa malo malo pa dolaze sa porukom „imam ponudu druge firme koja je bolja od vaše“ i to je retko kada blef. Poenta ovog teksta nije prazno pisanje o tome da je bolja ponuda ona koja ima višu zaradu, nego potreba da se zaposleni sasluša i upozna. U razgovoru sa zaposlenima u IT firmama koje zastupam sam više puta čuo da veća zarada nije presudan faktor koji utiče na njihovu odluku o odlasku ili ostanku u firmi. Često je to dete, obaveza da se putuje, razni bonusi, tim bildinzi, privatno zdravstveno osiguranje itd. Zaključak je samo jedan – kvalitetna HR služba je neophodna svakoj iole ozbiljnoj IT Firmi. Ona možda košta, ali i donosi ogromne uštede, odnosno čuva kvalitetnu radnu snagu. Ako ne čujete svog zaposlenog, nemojte da se čudite što je otišao iako ste mu „bacili određenu količinu novca u lice“. Vaša HR služba mora da bude u aktivnom kontaktu sa zaposlenima, i mora da sazna njegove životne stavove, potrebe i želje. HR mora da Vam kaže šta je to što je bitno Vašem zaposlenom i to mora da se nađe u njegovom ugovoru, naravno ovo se radi za svakog zaposlenog ponasob.

Bitni elementi ugovora iz aspekta potreba poslodavca.

U inicijalno napisanom tekstu, koji se bavi IT Firmama, koji je doveo do pisanja ovog članka, je suštinski obrađeno ovo pitanje. Bez obzira, nije problem da se u kratkim crtama to i ponovi.

Pa tako, ozbiljan ugovor o radu mora da sadrži precizno definisane sledeće oblasti:

Zaštita intelektualne svojine

Poslovna tajna

Zaštita od konkurencije

Ugovor o poverljivosti informacija – „NDA“

Naravno, zavisno od prirode poslovanja Vaše firme, siguran sam da je potrebno uvrstiti i dodatna poglavlja, odnosno oblasti koje Vašoj IT firmi pružaju dodatnu zaštitu. Nemojte da zanemarite ovaj segment, odvojite dovoljno vremena za razgovor sa Vašim advokatom, objasnite mu sve specifičnosti Vašeg posla, šta Vas tačno brine, od čega strahujete i pobrinite se da Vam on pruži adekvatnu zaštitu. Srećno!