Zatvoreno

Aktuelno

Otkaz – Zaštita Pred Sudom

OTKAZ

 Svedoci smo masovnog otpuštanja zaposlenih sa radnih mesta usled „loše    ekonomske situacije i smanjenja obima posla“. Napred navedeno je najčešći izgovor  kojim se poslodavci služe u situacijama u kojima jednostavno žele sa nekim od  radnika da raskinu ugovor o radu, odnosno da zaposlenima daju otkaz. Ono što zaposleni koji se nađu u ovoj ili sličnim  situacijama ne znaju, a koji smatraju da su bez osnova dobili „otkaz“, je da  poslodavci često prave propuste uz pomoć kojih lako mogu da se vrate na posao i da dobiju sve zarade i doprinose koje su u međuvremenu trebali da dobiju, kao da sa posla nikada nisu ni otišli.

ŠTA DALJE?

Ako ste dobili otkaz najbitnija je brza reakcija! Ukoliko smatrate da ste „otpušteni“ bez razloga zakon Vam ostavlja veoma kratke rokove da nešto preduzmete, a propušanjem istih nestaju svi izgledi za bilo kakvu vrstu pomoći. Ne treba čekati reakciju poslodavca, kolega, državnih organa itd. Jer od toga najčešće ne bude ništa. Bitno je preuzeti stvar u svoje ruke.

NAKNADA?

Ukoliko postoje osnovi za tako nešto, pa se Sudski postupak sprovede na pravi način, naravno pozitivno po Vas, bićete u situaciji da će poslodavac morati da Vam isplati sva zaostala potraživanja zbog osporenog otkaza, i to kao da nikada niste ni otišli sa radnog mesta, odnosno kao da ste radili svo vreme tokom kojeg je vođen postupak, a posle dobijenog otkaza. Ukoliko Vam mesečna zarada iznosi 21.000,00 dinara, a do pravosnažnog okončanja postupka od momenta uručenja otkaza prođe dve godine, dolazite u situaciju da poslodavac mora da Vam isplati iznos od 504.000,00 dinara na ime zarade, sve zaostale doprinose, kao i troškove koje ste imali na ime vođenja postupka pred nadležnim Sudom. Faktički se sve vraća na početak, bez ikakve štete ili minusa. Problem često predstavlja dalji rad dotične osobe kod tuženog poslodavca, te se ljudi često odlučuju da i sami daju otkaz nakon ovako sprovedenog postupka, odnosno nakon što dobiju naknadu.